Enkhuizen

In het gezellige Enkhuizen is altijd iets te doen. Breng een bezoek aan het wereldberoemde Zuiderzeemuseum, de leuke terrasjes en vergeet ook zeker niet om de Drommedaris te bekijken. Tevens zijn er jaarlijks in Enkhuizen vele evenementen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Hieronder een overzicht van de leukste activiteiten en jaarlijkse evenementen in Enkhuizen.

Bezienswaardigheden

Zuiderzeemuseum

In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af en kregen de twee binnenmeren de naam IJsselmeer en Markermeer. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van dit gebied.

In het buitenmuseum staan authentieke panden uit het voormalige Zuiderzeegebied, zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit de omliggende vissersdorpen. Medewerkers en vrijwilligers tonen historische ambachten en het dagelijks leven van begin vorige eeuw.

Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee. Wisselende tentoonstellingen tonen de rijke collectie van het museum in een actuele context. Zo krijgt het Zuiderzeeverhaal ook vandaag betekenis. Met historie, fotografie, streekdrachten, design en een leerzame familietentoonstelling biedt het binnenmuseum voor ieder wat wils. Het binnenmuseum is het gehele jaar geopend van 10.00 tot 17.00 uur, behalve op 1e kerstdag.

Sprookjeswonderland

Sprookjeswonderland is een betoverend park voor gezinnen of voor opa en oma met de kleinkinderen. In Sprookjeswonderland is van alles te  beleven, binnen gluren bij de kabouterhuisjes en zelf varen in de Dobberbootjes. Dieren aaien in de kinderboerderij en glijden, draaien en schommelen in de grote speeltuin. Maar vergeet ook de attracties niet, zoals een ritje in een oldtimer. In de zomermaanden maken de één-jarige zomerbloeiers in de bloementuin dit park nog meer de moeite waard.

Stadsgevangenis

Naast het stadhuis in Enkhuizen staat de stadsgevangenis: een hoog smal gebouw dat door verzakkingen merkwaardig scheef staat. De cellen zijn nog intact en martelwerktuigen herinneren aan het wrede lot van de gevangenen. De stadsgevangenis is in de zomer open met een expositie over de opgravingen aan het Albert Heijnplein en in het Schootsveld. Extra aandacht is er voor voorwerpen die geïmporteerd zijn. Zo wordt duidelijk hoe uitgebreid het handelsnetwerk van Enkhuizen was in de 16e en 17e eeuw.

Enkhuizer Almanak Museum

In het kleine museum is een permanente expositie ingericht van bijzondere archiefstukken. De eeuwenoude vaste rubrieken van de almanak, zoals bijvoorbeeld de tijdrekening, de stand van de hemellichamen, de watergetijden, het luiden van de poort klokken van Amsterdam of de vertrektijden van de diligences naar Haarlem of Leiden zijn gevisualiseerd met gebruikmaking van actuele technische snufjes. Bladeren door een 17e eeuwse almanak is dus mogelijk!

Activiteiten / evenementen

Waterweek Enkhuizen

In Enkhuizen vinden jaarlijks de Waterweken plaats. Dit jaar is het tijd voor de 10e editie, een geweldig spektakel vol van leuke activiteiten. Zo staan er onder andere vaartochten, sportieve activiteiten, kinder activiteiten, live muziek, theater & cultuur en eten & drinken op de planning.

Tijdens deze unieke zomerweek is bijvoorbeeld het unieke zeilmonster te bewonderen waarmee de Volvo Ocean Race werd gezeild in 1978. Daarnaast zijn er vele culinaire hoogstandjes te vinden tijdens het vierdaagse evenement. Neem deel aan verschillende stadswandeling waarbij uitleg gegeven wordt over de geschiedenis van Enkhuizen.

Maritiem Festival

Het programma voor het Maritiem festival in het Zuiderzee Museum is ook dit jaar weer goed gevuld en er is voor alle leeftijden iets te beleven. Naast de optredens van diverse artiesten en groepen zijn er verschillende ambachtsdemonstraties en kun je varen met een klompbootje.

In de Marker haven, ook dit jaar weer één van de thuishavens van de Vereniging Botterbehoud, leggen allerlei historische boten aan. Op zaterdag en zondag vaar je met deze boten het IJsselmeer op en leer je van alles over de geschiedenis van de visserij. Op de kade hangt de geur van vers gerookte vis en ambachtslieden tonen hoe katrollen, netten en zeilen vroeger werden gemaakt.

Zuiderzeedagen

Een aantal keren per jaar viert Enkhuizen de Zuiderzeedagen. Altijd een groot feest waarop winkeliers hun waren naar buiten halen en deze verkopen in de vorm van een braderie. Bezoek het gezellige centrum voor een leuke borrel op het terras of maak een wandeling langs de havens om te genieten van de vele boten.

Translate »